Scroll Top

8 saveta kako da uradite bolji selfi

1.  Upoznajte se sa svojim aparatom/telefonom

Bilo da je reč o telefonu, profesionalnom aparatu ili bilo kojim drugim uređajem, prvo se upoznajte sa njim kako radi.  Kada kažem to, ne mislim pričate sa njim 😀, nego proverite njegove prednosti i mane. Proveriti da li može da se namešta ekspozicija, toplina boje, pa tek onda razmišljajte o fotografisanju.

2. Pazite šta se nalazi iza i ispred vas

Ne moraju svi da vide da niste sredili sudove, pokupili prašinu ili da niste sredili stvari. Ili ih sredite ili pronađite neko drugo mesto ili ugao za fotografisanje.

3. Svetlost

Obično na telefonima ne možete nameštati koliko će blic biti jak, pa tako mali izbor svetlosti stvori  jake senke da nekad delujete kao da ste iz horor filma, mada je to samo kod mene možda slučaj 😂.

Rano ujutru ili pred sam zalazak je obično najbolje sveto, ili kada se nalazite u senci, ali igrajte se i proverite šta se vama dopada.

4. Pronađite pravi ugao

Ovo verujem da svi znate, makar ja modele koje sam slikao, podignu telefon i tačno znaju iz kog ugla najlepše ispadaju, prosto da ih ne prepoznaš kad ih vidiš uživo 😂. No, šalu na stranu, igrajte se sa uglovima i nemojte biti statični, slobodno pomerajjte glavu, igrajte se sa mimikom, smejte se, plazite, mrštite, zezajte!

5. Fokusirajte pre nego što se uslikate

Neki telefoni nemaju tu opciju, neki imaju, ali ne žurite nigde…Prvo proverite da li ste mutni ili ne, pa tek onda uslikajte.

6. Sređivanje fotografija

Ima dosta aplikacija sa kojima možete sređivati fotografije, kako na računaru tako i na telefonu.

Evo par preporuka za telefone…

5 iOS Aplikacija

Self Timer Camera
Photo Editor by Aviary
VSCO Cam
Photo Editor by Axiem Systems
Snapseed

5 Android Aplikacija

Self-Timer
AfterFocus
Pixlr-O-Matic
PhotoEditor by Aviary
Photo Editor Pro

7. Nemojte se stopiti sa pozadinom.

Kada se slikate baš izbliza, gledajte da boja pozadine nije kao vaša kosa. Brinete i crnke se obično ne bi fotografisale sa nekom crnom pozadinom, dok plavuše ili devojke sa svetlom boju kose bi najbolje bilo da izbegavaju svetle pozadine. Opet, sve zavisi šta želite da postignete, samo imajte ovo na umu.

8. Vežbajte

Kao i sve u životu, što više pokušavate, bićete bolji. Pa nemojte uraditi jednu fotografiju i ako vam se se ne dopada, to je to. Slikajte se više puta i posle nekog vremena ćete već znati.