Scroll Top

Kako i zašto se opredeliti za malo venčanje u Srbiji?

Fotografisanje vencanja

Zbog opasnosti od korona virusa, sve više parova se odlučuju da organizuju malo venčanje.

Mi smo tim fotografa i videografa iz Srbije sa više od 10 godina iskustva, koji sarađuju sa salama za venčanja, šminkerima i salonima venčanica, pa smo nakon konsultacije sa njima rešili da za vas objavimo ovaj članak.

 

 Šta se smatra manjim venčanjem?

Ne postoji jedan idealni izbor za bilo šta, ukusi su različiti, pa neko voli veća venčanja, nego manja. Kada govorimo o manjim venčanjima, čak i ovde postoje više kategorija, a to su:

Intimno venačnje: 50-75 gostiju

Malo venčanje: Kada ima manje od 50 gostiju.

Minimalističko venčanje:  Maksimalno 15 gostiju

 

Ovaj članak može pomoći bilo kojoj od ovih tri grupa…

Od marta 2020. pomogli smo parovima kako da se organizuju u novonastalim uslovima.

Usput smo naučili sledeće:

1. Malo večanje je bolje

U prethodnih nekoliko godina su, kada bismo i koronu izuzeli, sve popularnija manja venčanja, čak su nam mnogi rekli da sada imaju izgovor da naprave manja venčanja. Kada je broj gostiju većo, rastu troškovi, ali i sam pritisak na budući bračni par, roditelje itd.

2. Mladenci će imati priliku da se druže sa svim gostima koje su pozvali

Tradicionalno, kada ima dosta gostiju, mladenci nemaju puno vremena da provedu vreme sa svim gostima, uglavnom provedu vreme sa najbližim, a sa ostalima ako popričaju jednu rečenicu, dve i to je to.

Kada organizujete malo venčanje, imajte na umu da ćete moći sa svima da provedete lepo i kvalitetno vreme.

3. Ušteda

Logično, manje venčanje je manji trošak, pa budući bračni par može novac uložiti u neko putovanje, neku kupovinu itd.

4. Sada možete da organizujete venčanje na bilo kojoj lokaciji!

Bukvalno, imate priliku da organizujete venčanje u prirodi, šumi, kod jezera, nekog vodopada, itd. Gde god želite!

Ne morate da mislite da li ima dovoljno mesta za sve vaše goste, gde ćete organizovati sve te ljude, kako ih rasporediti itd. Tako da, sa manjim venčanjem možete biti kreativni.

5. Bolje fotografije i kratak film sa venčanja

Kao timu fotografa i videografa koji rade fotografisanja i snimanja venčanja, ovo nam je najbitniji deo.

Fotografisanje vencanjaPrvo, za fotosešn može da se organizuje manje-više bilo koji termin, pa onda imamo priliku da mladencima predložimo najbolji deo dana i uradimo fantastične fotografije sa venčanja.

Izostanak stresa kod mlade i mladoženje se takođe vidi na fotografijama i video snimcima. Generalno, fotosešn je uglavnom između crkve i ulaska u salu, gde za fotografisanje često nema ni sat vremena fotografisanja, pritom trebamo doći do neke lokacije, videti gde se fotografiše itd. Dešava se da mlada i mladoženja zbog stresa i ne urade puno fotografija, jer više imaju želju da sednu, odmore i nakon toga uđu u salu. Sa manjim venčanjem, stresa gotovo i da nema, pa vaši tim fotografa i videografa vam mogu predložiti najbolji period za fotografije i sve će biti savršeno!

Da napomenemo da je fotografisanje i snimanje manjeg venčanja povoljnije, pa za razliku u ceni možete kupiti nešto drugo.

6. Ne morate rano ustajati

Često venčanja počnu u ranim jutarnjim časovima, kako bi mladenci stigli da uradite kratak fotosešn na spremanju ili gosti dolaze rano, pa se treba pripremiti.

Kod malog venčanja za to nema potrebe. Možete ustati kasnije, odmoriti se više i sve stići bez ikakvog stresa.

7. Fotografisanje sa gostima traje dosta manje

Kada na venčanju 200 ili više gostiju, fotografisanje može da potraje. Često ovaj period nije zanimljiv, čak ni nama, ali red je da svi gosti dobiju uspomenu sa mladencima. Ipak, kada je manje venčanje, fotografisanje sa gostima dosta kraće trajati, pa će svi više uživati.

Čak, ne morate ni raditi štampu fotografija na venčanju. Možete, ali možete uraditi fotografije za vas i sve fotografije dobiti digitamnim putem, preko fleša ili email-a.

8. Manje venčanje ne znači da vaše venčanje neće biti kao iz bajke, pa odaberite svečanu venčanicu ako ste o njoj maštali od malena

9.Vaše venčanje će biti zapamćeno

Čak i sa većim brojem organizacije manjih venčanja, broj intimnijih venčanja je veoma mali u odnosu na standardna venčanja. Pa, kada bismo na to ubacili da možete odabrati temu koja je karakteristična za vas, definitivno će se o vašem venčanju više pričati. Takođe, ako budete dovoljno kreativni, vaše venčanje može inspirisati mnoge da krenu u ovom smeru i da se odluče za manje venčanje.

Pa, kako isplanirati manje venčanja?

Fotografisanje vencanjaNaši predlozi:

Odaberite lokaciju iz snova! Možete odabrati lokaciju gde ste se prvi put videli, upoznali itd.

Možete organizovati venčanje na nekom jezeru ili lokaciji koja uopšte nije planirana za venčanje. Potrebno je organizovati mesta, dekoraciju i to je to.

Matičara možete dogovoriti u nekom drugom terminu, recimo pred zalazak, pa neće recimo sunce ići u vas ili ljude koji su tu.

Malo ranije legnite veče pre.

Švedski sto izvegavajte, bolje neka se hrana servira pojedinačno, biće lakše i gostima i sigurnije je.

Možete organizovati dj-a umesto benda ili bend može da svira sve što vi želite.

Postavite granice što se tiče broja gostiju i držite se toga, jer se može desiti da ste planirali manje venčanje, ali kasnije to ne bude tako.

 

Nadamo se da vam se ovaj članak dopada, vrlo brzo ćemo dodati još nekoliko članaka vezana za manja i instimnija venčanja, pa ako vas zanima, posetite naš blog.

Ako je i vama potrebno snimanje i fotografisanje venčanja sa ekipom koja je kulturna, ljubazna, kreativna i stručna kada su u pitanju venčanja, kontaktirajte nas.  Možete nas naći u Kragujevcu i Beogradu, ali radimo na teritoriji cele naše zemlje. 

Takođe, na našem blogu možete naći članke vezane za venčanja koje vam mogu pomoći.

Do naredne teme, vidimo se!

 

Related Posts