Scroll Top

12 saveta za bolje fotografije sa vašim mobilnim telefonima (VIDEO)

12 saveza za bolje fotografije sa vasim mobilnim telefonom

U ovom članku možete videti 10 saveza kako da napravite bolje fotografije sa vašim mobilnim telefonima…

Prvo i osnovno je …

12 saveza za bolje fotografije sa vasim mobilnim telefonom

Obrišite vašu kameru

Telefone često držimo u džepomvima, na stolu, često je kamera izložena prljanju, pa to trebamo prvo proveriti. Prljava kamera će učititi da fotografija izgleda prljavo i mutno. Postoje krpice za čiščenje ali nekada je i rukav dovoljan.

Zumiranje je limitirano na telefonima, pa je naš savet da ne zumirate prilikom fotografisanja, jedino ako baš ne morate, jer se kvalitet drastično pokvari. Ako postoji mogućnost, priđite bliže vašem subjektu.

Uključite kordinatnu mrežu

Ona će vam pomoći dosta pri kadriranja, a i uvek možemo biti sigurni da li je vertikala ili horizontala baš prava. Naravno, uvek možemo kasnije ispraviti fotografiju, ali kako bi kvalitet bio maksimalan, bolje je u startu da dobijemo fotografiju koju želimo.

Fokus

Fokusiranje nam daje mogućnost da jedan deo istaknemo više u odnosu na drugi, zbog toga trebamo biti pažljivi sa fokusom. Potrebno je da kliknemo na mesto gde želimo da fokus bude, proverite 2x ovo ako treba, jer niko ne želi da dođe kući i da vidi da su fotografije mutne

Nemojte biti lenji, fotografišite iz više uglova.

Čučnite,sednite, popnite se na prste i tako dalje. Eksperimentišite sa uglovima i budite kreativni, mogućnosti su vam neograničene.

Vodite računa šta se nalazi u pozadini i kako pozadina utiče na modela

Ako vam pozadina odvlači pažnju, a želite da istaknemo modela, možete prići modelu, pronaći neki drugi ugao ili zamutiti pozadinu

Tu dolazi još jedan savet. Svako bira ono što želi, ali naš savet je da ne preterujete sa ovim efektom, pogotovu ako je čista i dobra pozadina. Dodajte malo efekta, svakako je bolja fotografija tako i istaćiće modela više, ali ako preterane sa ovim efektom, telefon će zamutiti to na neprirodan način, često i neke delove tela koje nismo hteli će postati mutne.

Osvetljenje

Svetlo često kreira fotografiju, i nalazi se svuda oko nas, da li je to sunce, lampla ili bilo koje drugo svetlo. Vi možete biti osvetljeni dikretno, sa strane ili napraviti siluetu ako tako želite. Poenta je da znate šta želite, pa će vam biti lakše da dođete do željenog rezultata. Samu ekspoziciju možete namestiti i u telefonu, kada kliknete na fokus, i povlačenjem kursora na dole, taj deo će postati tamniji, povlačenjem na gore, taj deo će biti svetliji. Potrudite se, ako je moguće, da bitan deo bude super osvetljen ali i da zadžite što više detalja na fotografiji

Držite stabilno vaš telefon ako želite da izbegnete mutne fotografije, ukoliko fotografiše noću, obavezno koristite staviv.

Blic koristite samo kada morate…

Probajte razne neke ideje, eksperimentišite i fotografišite dosta

Naredni korak je editovanje. Postoji mnogo aplikacija sa kojom možete srediti vašu fotografiiju. Aplikacije koje su poznate su VSCO i Lightroom. Lično preferiram Lightroom koji ima i svoju aplikaciju na telefonu, besplatna je i veoma moćna.

https://www.youtube.com/watch?v=KakqRJY5xHQ/embedyt]

Related Posts